O nás

Vítejte v naší malé bezlepkové cukrárně plné radosti!

Jak to začalo?

Za celou akcí stojíme my dva: Jmenujeme se Leoš a Helena a začínali jsme absolutně bez zkušeností. Na začátku bylo nadšení a chuť dělat něco smysluplného pro druhé. V roce 2017 jsme si otevřeli kavárnu v Liberci (Fofrkafe) a to s sebou neslo potřebu řešit i něco sladkého ke kávě. Zprvu jsme zkoušeli brát od jiných dodavatelů, nakonec jsme však začali péct sami. A to doslova :-D. Časem se v prostorách kavárenské kuchyně objevovali externí profi cukrářky a cukráři.

Proč bezlepek?

Prvním impulzem byla vlastně naše teta. Sami jsme lepek řešit nemuseli, ale přibývalo kolem nás lidí, kteří měli od lehčích po těžší zdravotní potíže spojené právě s lepkem. Teta byla ten případ, který neřešil primární alergii/intoleranci, ale právě potíže spojené s přemírou lepku. Vynechání jí pak pomohlo potíže zmírnit. V tuto chvíli u ní ale přichází zjištění, že lepek se přidává i tam, kde ho vlastně není potřeba, používají se mouky se zvýšeným obsahem lepku, apod. Nyní se dostává do fáze, že si musí většinu věcí vyrábět a péct sama (ochutnali jsme od ní např. chléb z ovesné mouky nebo pohankový medovník a nepoznali jsme rozdíl od klasického pečiva), zároveň už se ale nemůže najíst kdekoliv, protože nemá složení objednaného výrobku pod kontrolou. A zde nastává naše myšlenka ohleduplnosti:

Člověk, který lepek může, si klidně bezlepkový dort dát smí (pokud bude chutnat stejně dobře, jako "normální"), bezlepkář si  ale lepkový dát nemůže. Vzniká tak snaha, vytvořit z naší kavárny místo, kde se budou cítit komfortně obě skupiny.

Dalším krokem je vyvrátit mýtus, že všechno bezlepkové musí být nedobré a dusivé. Leoš ladí dorty s cukrářem do té úrovně, aby i neinformovaný strávník nepoznal rozdíl v chuti mezi lepkovým a bezlepkovým a mohly se při tom používat kvalitní čerstvé suroviny a ne žádné směsi a přehršel konzervantů.

Zakládáme oddělenou výrobu

V roce 2021 už je nám kuchyň v kavárně malá. navíc nechceme riskovat možnou kontaminaci. Proto se při první příležitosti přesouváme o pár domů dál a v roce 2022 se rozrůstáme i personálně. Z naší rodinné firmičky se stává (pořád malá ale trochu větší) výrobna.

Pracuje u nás Pavel, který už od svých 17 pekl o víkendech dorty pro radost. Když poprvé přišel do kavárny pomáhat s cukrovím, věděli jsme, že Pavla chceme: s naprostou lehkostí udělal šest těst, kuchyň stále čistá a s úsměvem ještě stihl odmýt holkám nádobí, když viděl, že nestíhají.

Pavel dlouho říkal, že práci změnit nechce, že je spokojený (dělal kuchaře) a k nám chodil jen pomáhat, ale nakonec se nechal přemluvit a dnes na něm vlastně stojí celá výroba.

Pak se k nám přidala Miluška (kolegyně z bývalé Pavlovy práce), která na začátku sice možná neměla tolik zkušeností z cukrařiny, za to měla ochotné ruce a laskavé srdce. Miluška je neuvěřitelně oddaný typ člověka, když slyšela, kolik potíží mohou udělat zrníčka z malin babičkám v zubech, začala iniciativně pasírovat malinové rozvary - právě s ohledem na lidi.

Pak se k nám přidala Verča, mladá cukrářka, která je mistryní zdobení. Nikdo nechápe, co občas dokáže vymyslet a vykouzlit. Její přehled v trendech cukrařiny nás stále posouvá dál.

Pomáhat nám chodí brigádníci.  

Každý kousek, který tak u nás vznikne, je souhrou našeho skvělého týmu a má tu největší péči.

Další alergie 

  Specializujeme se také na veganské zákusky a umíme reagovat na další potravinová omezení, abychom vyhověli všem potřebám a přáním našich zákazníků.

Každý náš kousek je pečlivě vytvořen od začátku do konce. Bez použití polotovarů, s důrazem na kvalitu surovin a s velkým množstvím lásky. Věříme, že každý má právo na skvělý dezert bez ohledu na dietní omezení, a proto nabízíme širokou škálu sladkostí, které si může vychutnat každý.

Děkujeme, že jste s námi na této sladké cestě plné bezlepkových a veganských dobrot. Jsme tu pro vás a těšíme se, že vám budeme moci přinést další lahodné zážitky.